• HEM
 • ENTREPRENAD
 • BYGGSERVICE
 • PROJEKT
 • VISIONER
 • OM OSS
 • KONTAKTA OSS
 • HEM
 • ENTREPRENAD
 • BYGGSERVICE
 • PROJEKT
 • VISIONER
 • OM OSS
 • KONTAKTA OSS

HISTORIK

1987

1998

I

EN BIL OCH EN DRÖM

Det här är en Volvo 244 av 1978 års modell. Men det är mycket mer än så. Det är den allra första firmabilen i nystartade Hansa Bygg. I den börjar Mikael Åhlunds resa som entreprenör. Han har tagit första steget mot förverkligandet av drömmen om att bygga framtiden för både sig själv och andra.
Det händer också 1998: Bill Clinton nekar till att ha haft en sexuell förbindelse med Vita hus-praktikanten Monica Lewinsky. Marabou slutar tillverka tuggummit Toy.

TILLVÄXT OCH NYANSTÄLLNINGAR

Hansa Bygg tuffar på. I början av året sysselsätter företaget tre personer. I slutet har det blivit fem. Årets omsättning blir sju miljoner kronor. Mikael Åhlund tar nu över som ensam ägare. Det händer också 1999: Amerikanska Ford köper Volvo Person-vagnar för 50 miljarder kronor. Stockholm Pride arrangeras för första gången.

1999

EN LÄRLING GÖR ENTRÉ

En 20-årig Mikael Åhlund gör entré i byggbranschen. Som lärling. Tre år senare är han färdig snickare.
Det händer också 1987: En 22-årig Patrik Sjöberg sätter nytt världsrekord i höjd-hopp med 2,41. Hans Holmér får sparken från uppdraget som spaningsledare i Jakten på Olof Palmes mördare.

2004

GENOMBROTTET

Hansa Bygg bygger om Hotell Skansen i Färjestaden. Ett prestige-projekt som blir företagets definitiva genombrott. Hansa Bygg har nu ett 30-tal anställda och omsätter runt 40 miljoner kronor.
Det händer också 2004: De gamla införselreglerna avskaffas och det blir nu tillåtet att föra in i princip obegränsat med alkohol från annat EU-land så länge
det bara är för privat bruk. Byggandet av 54-våningsskrapan Turning Torso i Malmö visar sig bli 800 miljoner kronor dyrare än planerat.

SNABBVÄXAREN

Hansa Bygg växer så det knakar. Företaget nomineras till Årets Gasell – Dagens Industris pris till landets snabbast växande företag. Man påbörjar också ombyggnaden av skolan i Mörbylånga.
Det händer också 2005: Den allra första videon läggs upp på den nya sajten Youtube. Filmen, som är 19 sekunder lång heter Me at the zoo. Annandag Pingst upphör att vara svensk helgdag.
 

2005

2006

NYTT OMSÄTTNINGSREKORD

Hansa Bygg uppför nya bostadsfastigheter åt Wollinska stiftelsen i kvarteret Vallmon i Kalmar. Företaget omsätter det här året runt 80 miljoner kronor.
Det händer också 2006: Vinter-OS i Turin blir Sveriges mest framgångsrika någonsin – facit 14 svenska medaljer. Hårdrocks-gruppen Lordi ordnar Finlands första seger i Eurovision Song Contest.

ÅRETS GASELL

Hansa Bygg utses till Årets Gasell – Kalmar läns mest snabbväxande företag. Byggandet av en ny skola i kvarteret Arkaden i Bergavik i Kalmar påbörjas. Mikael Åhlund genomför sin Triathlondebut i Kalmar med tiden 11.02:10.
Det händer också 2007: Apple visar sin mobiltelefon Iphone på data-konferensen Macworld Conference & Expo i San Fransisco. Orkanen Per sveper in över Sverige.

2007

2008

GALEN TILLVÄXT OCH SATSNING
PÅ BYGGSERVICE

Hansa bygg blir på nytt Årets Gasell i Kalmar län. Under de senaste fyra åren har företaget vuxit med 600 procent. Hansa Byggservice bildas – ett dotterbolag för snabba byggprojekt i mindre skala. Målgruppen är privata fastighetsägare, men också kommuner och företag.
Det händer också 2008: Spanien vinner fotbolls-EM efter finalseger mot Tyskland med 1-0. Barack Obama
utses till Demokraternas kandidat inför presidentvalet i USA.

SATSAR PÅ MARKARBETEN

Det går fortsatt bra för Hansa Bygg. Omsättningen ökar kraftigt och personalstyrkan växer. Man bygger Runelandhs nya kontor och inleder en satsning på markarbeten.
Det händer också 2009: Rättegången mot de fyra männen bakom The Pirate Bay inleds i Stockholms tingsrätt. De döms till ett års fängelse vardera och 30 miljoner kronor i skadestånd. Michael Jacksons död chockar världen.

GALEN TILLVÄXT OCH SATSNING
PÅ BYGGSERVICE

Hansa bygg blir på nytt Årets Gasell i Kalmar län. Under de senaste fyra åren har företaget vuxit med 600 procent. Hansa Byggservice bildas – ett dotterbolag för snabba byggprojekt i mindre skala. Målgruppen är privata fastighetsägare, men också kommuner och företag. Det händer också 2008: Spanien vinner fotbolls-EM efter finalseger mot Tyskland med 1-0. Barack Obama utses till Demokraternas kandidat inför presidentvalet i USA.

2009

2010

BRYTER 100-VALLEN

Hansa Bygg uppför bostadsfastigheter i Kvarteret Månstenen för Wollinska Stiftelsen. Företaget har nu 104 anställda.
Det händer också 2010: Världens högsta byggnadsverk, den 828 meter höga skyskrapan Burj Khalifa, invigs i Dubai. Spyker Cars blir ny ägare till Saab Automobile.

KRASCHEN OCH HEMLÄXAN

Hansa Byggs satsning på markarbeten misslyckas och läggs ned. Men problemen är större än så. Expansionen har gått för snabbt och Hansa Bygg har svår växtvärk. Drygt 30 anställda varslas om uppsägning. Omsättningen slutar det här året på 192 miljoner kronor. Mikael Åhlund åker till Sicilien för att samla tankarna. Han bestämmer sig för att lära av misstagen. Att göra om och göra rätt.

Hemma igen träffar Mikael Anders Nyblom som blir hans mentor. Anders sammanför honom också med Jack Silfving. Med sina kunskaper om ledarskap och att svetsa samman en organisation blir de viktiga resurser i den nysatsatsning som nu börjar ta form.
Det händer också 2011: Usama Bin Ladin skjuts till döds i Pakistan av amerikanska trupper. Dataspelet Minecraft upp-dateras till fullversion. Mikael Åhlund sätter personbästa som triatlet med tiden 9.43:18 i Ironman Austria.

KRASCHEN OCH HEMLÄXAN

Hansa Byggs satsning på markarbeten misslyckas och läggs ned. Men problemen är större än så. Expansionen har gått för snabbt och Hansa Bygg har svår växtvärk. Drygt 30 anställda varslas om uppsägning. Omsättningen slutar det här året på 192 miljoner kronor. Mikael Åhlund åker till Sicilien för att samla tankarna. Han bestämmer sig för att lära av misstagen. Att göra om och göra rätt. Hemma igen träffar Mikael Anders Nyblom som blir hans mentor.Anders sammanför honom också med Jack Silfving. Med sina kunskaper om ledarskap och att svetsa samman en organisation blir de viktiga resurser i den nysatsatsning som nu börjar ta form. Det händer också 2011: Usama Bin Ladin skjuts till döds i Pakistan av amerikanska trupper. Dataspelet Minecraft uppdateras till fullversion. Mikael Åhlund sätter personbästa som triatlet med tiden 9.43:18 i Ironman Austria.

2011

2012

KURS MOT FRAMTIDEN

Hansa Byggs tjänstemän samlas på Halltorps Gästgiveri för att sätta ut kursen mot framtiden. Hansa-andan definieras och man lägger fast företagets vision, värdegrund och rekry-teringspolicy. Allt genomsyras av ett starkt kundfokus.
Det händer också 2012: M/S Concordia går på grund och kantrar utanför Italiens sydkust. Statsministerparet Fredrik och Filippa Reinfeldt separerar.

VINDEN VÄNDER

Efter mycket arbete presenteras Hansa Byggs egen Vägvisare. Nu känns det att vinden har vänt. Stämningen i personal-gruppen är bättre. Man umgås och har trevligt tillsammans. Många tränar ihop. Inspirerade av Mikael har flera börjat med triathlon. En gång i månaden ordnas särskilda Vägvisarträffar då alla i personalen får chansen att ta upp glädjeämnen eller problem – eller bara säga sin mening. Tjänstemännen går på profilkurs och lär sig att kommunicera bättre.
Det händer också 2013: På sin 66:e födelsedag släpper David Bowie släpper en helt ny singel efter tio års bortvaro från offentligheten. Benedictus XIV blir den förste påven som abdikerar sedan år 1415

2013

2014

STÄRKT KUNDFOKUS

Mikael filmar och intervjuar tillsammans med Jack Silfving ett antal kunder för att ta reda på deras förväntningar. Nyckelorden i det material de sedan presenterar för personalen är:

• research

• kunnande och kompetens

• förbättringsförslag

• servicekänsla

All personal erbjuds att genomgå profilkurs. De flesta tackar ja.
Det händer också 2014: Den svenske journalisten Nils Horner mördas i Afghanistan. En skäggprydd Conchita Wurst vinner Eurovision Song Contest.

BYGGER SAMHÄLLET

Inom loppet av några månader står det klart att Hansa Bygg får två verkliga prestigeuppdrag – byggandet av Kalmars nya brandstation vid E22 och höghuset Kajalen i Stensbergs-området. Ett projekt med uppenbar samhällsnytta och ett annat som blir ett av stadens utropstecken – 15 våningar och 46 meter högt blir Kajalen Kalmars högsta hus. Arbetet med värdegrund och företagskultur fortsätter oförtrutet. Ett viktigt mål är att svetsa samman personalgruppen och teamen ytterligare.
Det händer också 2015: 12 personer mördas i en terroristattack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Sveriges U21-lag vinner fotbolls-EM. Mikael Åhlund noterar tiden 10.23:40 i Ironman Kalmar.

2015

2016

REGIONALT GENOMBROTT

Hansa Bygg får uppdraget att bygga nya lokaler för hälsocentral och Folktandvård vid Mejeriplan i Oskarshamn. Det blir Hansa Byggs första stora projekt i Oskarshamn. Viktigt i ett regionalt perspektiv är också uppdraget att bygga ett bostadshus med 28 lägenheter i Centrala Nybro åt Nybro Bostads AB. Hansa Bygg skriver också kontrakt om att bygga ett vård- och omsorgsboende i Kvarteret Konvaljen mitt emot Folkets Park i Kalmar. Projektet har arbetsnamnet Det trygga boendet. Men Hansa Bygg drabbas också av en rejäl missräkning. Under arbetet med att bygga kontorslokaler åt Länsstyrelsen går en underentreprenör i konkurs. Slutbesiktningen försenas vilket kostar Hansa Bygg 1,3 miljoner i vite.
Det händer också 2016: Den 57 km långa Gotthardbastunneln, världens längsta järnvägstunnel, invigs. Max Martin tilldelas Polarpriset.

HANSA BYGG GRAND PRIX KALMAR

Hansa Bygg Grand Prix Kalmar får sitt internationella genombrott. Cyklister från hela norden och norra europa susade fram på Kalmars gator och som name-partner är vi stolta över att vara med och skapa ett av Sveriges absolut största cykelarrangemang med UCI-status. Det blir också klart att Hansa Bygg utför nybyggnad av Riksbyggens första Bonumprojekt, seniorboende för dig som fyllt 55 år, i Kalmar, Brf. Monte Cavallo innehåller 29 lägenheter.
Det hände också 2017: I januari ersatte Donald Trump  Barack Obama som president. Bland det första Trump gjorde var att skriva under en presidentorder där medborgare från sju länder skulle stoppas från att resa in i USA.

2017

2018

20-ÅRS JUBILEUM

2018 firade Hansa Bygg 20 år. Något som uppmärksammades tillsammans med personalen genom en resa till Svalbard. Resan genomfördes för att bygga teamet, men också uppleva den natur vi måste värna om på nära håll. 2018 startade också byggnationen av en ny förskola i Bergkvara, Torsås kommun. Förskolan har en utmanande form med solcellsanläggning. Tillsammans skapar vi utrymme för en hållbar framtid.
Det händer också 2018: I mars besökte Nordkoreas diktator Kim Jong-Un grannlandet Kina. Utlandsbesöket var det första för den nordkoreanska ledaren som inte lämnat hemlandet sedan han tog makten 2011.

SKAPAR UTRYMMEN FÖR MÖTEN

Det här var året då Greta Thunberg  välte världen och genom sina klimatstrejker uppmärksammade nationer och generationer på miljöproblematiken.  Hon skällde ut världs-ledare, talade för FN och sa något så självklart som ”Agera som om ni älskade era barn.” Magiskt vilket engagemang! 2019 var också året då vi på Hansa Bygg byggde klart hälsocentralen i Emmaboda, färdigställde Djurängsskolan och såg till att skapa utrymmen för fler viktiga möten. Det händer också 2019: Svenska Akademien delade ut två Nobelpris i litteratur efter debaclet 2018 och vi fortsatte vårt engagemang för framtidens Kalmar genom samarbeten med eldsjälar och socialt engagemang.  

2019

2025

BYGGER FRAMTIDEN

Hansa Bygg är nu det tongivande byggföretaget i Kalmar-regionen. Det självklara valet för både stora samhällsbärande byggprojekt och små om- och tillbyggnader hos privatkunder. Man har också etablerat sig på den regionala marknaden och bygger i Växjö, Karlskrona och Oskarshamn. Ett flexibelt boende där seniorer kan åldras med behovsanpassad omsorg i värdighet, byggt i Hansa Byggs regi, står klart. Ett projekt som uppmärksammas i hela Norden och som senare kommer att få många efterföljare. Det händer också 2025: Kina genomför en bemannad färd till månen.

VI ETABLERAR OSS I KARLSKRONA

Det här har varit ett prövningarnas år. Året då hela världen lamslogs av Covid-19. Då världsekonomin stannade av. Då vi fick ställa in allt, bland annat vårt cykellopp Hansa Bygg Grand Prix Kalmar. Året då  Donald Trumph blev av med presidentposten och då Armand Duplantis hoppade högre än någon någonsin gjort.  Det var också året då vi startade Hansa Bygg Karlskrona AB och påbörjade byggnationen av Hemvärnet, ett vårdboende i samarbete med Kalmarhem

Julen 2020 toppades våra önskelistor av önskningen "att allt ska bli som vanligt igen". Nu ser vi fram emot, ett förhoppningsvis ljusare, 2021.

2020

Under många år har vi på Hansa Bygg varit med och skapat utrymmen för möten, umgänge , familjer, sjukvård, lärande och företag.

Det här är vår historia i några korta meningar.
 

2015

KVINNORNAS & PADELNS ÅR

2021 fortsätter präglas av Coronaviruset, ett vaccin tas fram och framåt maj månad kunde vi krama våra nära och kära igen. I alla fall försiktigt.
Donald Trumph fick lämna över presidentskapet till Joe Biden och
Kamala Harris den första kvinnliga vicepresidenten i USA någonsin, i Sverige väljs Magdalena Andersson till vår första kvinnliga stadsminister.
På Hansa Bygg fortsätter expansionen i Karlskrona, vi slutför flera stora projekt och i december månad invigs Hansa Active Arena, en mötesplats för hela Kalmar med padel, gym, konferens, golf och restaurang. Under året förvärvar vi också Anläggarna.

2021