Åleheims satsar stenhårt 2018

Publicerad 2018-04-30

Far och son Åleheim från Påryd satsar hårt inför cykelsäsongen 2018. Kim är precis hemkommen från Paris Roubaix och Joakim finslipar SM formen, samtidigt som han går all in som coach. En satsning som inte vore möjlig utan sponsorer och samarbetspartners.
Det är några veckor innan säsongspremiären 2018. Vi träffar Åleheim och Åleheim för en pratstund.

Vem är Joakim?

– Jag är en gammal gubbe som hållit på med idrott i hela mitt liv. Jag började med motocross men gick över till löpning och längdskidor. Tillslut började jag cykla MTB. Jag vann tidigt, bland annat svenska långloppscupen, mycket tack vare all teknik jag hade med mig från Motocrossen. 2005 klev jag över på landsväg. Då fick jag erbjudande från MA Borås och började tävla med dem. Jag har 15 SM medaljer i olika discipliner, även i MTB. Jag leder fortfarande medaljligan över Kim som jag är pappa till.

Vem är Kim?

– Jag kommer från Påryd och fyller snart 18. Jag gled in på cyklingen i och med att pappa höll på med det. På vintern håller jag på lite med längdskidor, jag kör fortfarande några race ibland. Jag har rört mig uppåt i klasserna stegvis inom cykel och jag har tagit några SM medaljer då och då. Nu har jag tagit steget upp i landslaget. Jag gjorde mitt första uppdrag i fjol i Schweiz. Jag var precis i Frankrike och cyklade Paris Robaix. Loppet började ganska bra, men jag blev hindrad av en vurpa och någon snodde faktiskt min cykel kvällen innan loppet. Jag är son till Joakim.

Hur ser resten av 2018 ut?

– Sverigepremiären är på söndag i Linköping. Sedan är det Sverigecupen som är en viktig del av tävlandet tillsammans med SM. Min form är okej, men jag hoppas att formtoppa inför Danmark, ett etapplopp på fyra dagar sista helgen i april. Sverige är tyvärr ganska efter vad gäller cykel. Därför har vi valt att köra mycket till Danmark, där finns riktiga lag och många tävlingar. Våren är intensiv och avslutas i samband med midsommar då det är SM i Båstad, säger Kim.

– Jag kommer att tävla i elitklassen, SM gäller för mig med. Jag hade ett dåligt år förra året, men jag får skylla på lite sjukdomar och sådant. Men jag kommer att cykla Hansa Bygg Grand Prix Kalmar. Målet är att cykla tillsammans med Kim där. Förra året var det riktigt bra motstånd och inför i år. Men vi kör in i kaklet, fram till oktober. Så länge ekonomin tillåter och kropparna håller, säger Joakim och fortsätter;

– För vår del är det jätteviktigt med stöd av exempelvis Hansa Bygg, Cykelogen och Energikakan. Utan sponsorernas hjälp hade vi aldrig klarat oss.'

En helt annan sak, gör ni någonsin några fikapass?

– Ja det är en favorit, cykel med fika. Vi brukar stanna på Sandbergs i Madesjö, Café Emma i Emmaboda och så har vi Hembygdsgården i Holmsjö som inte alls är så dumt. Fika är viktigt, haha.