Hansa Bygg bygger det trygga vårdboendet

Publicerad 2017-01-27

Hansa Bygg har skrivit kontrakt med Kalmar kommun om ett nytt vårdboende i kvarteret Konvaljen i södra delen av Kalmar. Boendet kommer att ägas och förvaltas av Hansa Bygg.

– För mig och Hansa Bygg är detta stort. Jag brinner för att våra äldre ska ha det bra. De har under hela sina liv bidragit till det samhälle vi har idag. Vi har dem att tacka för så mycket. Därför måste vi ge dem förutsättningar till ett värdigt liv och ett bra boende, säger Hansa Byggs VD Mikael Åhlund.

Det trygga boendet

Anläggningen kommer att placeras mitt emot Folkets park – på den yta som idag är miljöstation och parkeringsplats. Projektet har arbetsnamnet ”Det trygga boendet”. Det handlar om ett vård- och omsorgsboende i två plan med totalt 48 lägenheter och gemensamhetsytor där de boende kan umgås och delta i olika former av aktiviteter. Lägenheterna blir relativt små, 36 kvadratmeter. Då ska man dock komma ihåg att kök och vardagsrum blir gemensamma.

– Det kommer att bli en trygg boendeform med bemanning dygnet runt. Lägenheterna blir toppmoderna – vi kommer till exempel att satsa på en klimatanläggning så att inomhusklimatet blir behagligt under sommartid. De boende kommer också att ha möjlighet att tycka till om utrustning och utformning av lägenheterna. Vi vill att de ska känna sig delaktiga från början, säger Mikael Åhlund.

Seniorlägenheter

Ovanpå de två planen med vårdboende blir det två huskroppar – en i fem plan och en i två – med totalt 27 seniorlägenheter.

– Tanken är att man ska kunna flytta dit medan man fortfarande är pigg. Där klarar man sig själv, men har ändå tillgång till gemenskapen och de sociala ytorna längre ned i anläggningen. Om och när man är i behov av mer omvårdnad är ju steget sedan inte långt att flytta ned till vårdboendet. Då känns ju den miljön bekant och trygg.

– Vi är väldigt glada över att få möjlighet att genomföra det här projektet. Det är något som känns väldigt angeläget, säger Mikael Åhlund.

Byggnaden har ritats av Mats Dahlström. Byggstart är planerad till slutet av 2017.