Dags att summera 2016 – och att blicka framåt

Publicerad 2016-12-30

Det är knappt så man förstår det, men det är bara några dagar kvar av året. Så det är dags att önska gott nytt år, och att summera 2016. Ett viktigt år på många sätt – för Hansa Bygg, men också för mig rent personligt. I det här inlägget ska jag förstås också passa på att blicka framåt.

Hoppas ni ursäktar, men jag tänkte faktiskt börja med det personliga. Mina barn Nelly och Carl är såklart viktigast för mig.

I år tog Nelly studenten. Tänk att det redan har gått 19 år sedan hon föddes. Det sätter saker i perspektiv. På äldre dagar blir man mer och mer blödig och jag får medge att det blev lite vått i ögonvrån när vi stod där och väntade på Staggs skolgård.

19 år. Som ni själva kan räkna ut betyder det att hon nästan är jämngammal med Hansa Bygg. Jag har sett min dotter och mitt företag växa sida vid sida. När hon var liten var det tufft. Jag minns de första åren när jag kom hem sent på kvällarna. Jag fick nästan brotta ned henne för att få krama henne en stund. Hon kände ju knappt igen mig. Så mycket var jag borta. Det skär i hjärtat när jag tänker på det, men jag tröstar mig med att vår relation har vuxit med åren. Vi har väldigt kul ihop, och hon verkar ha förlåtit företaget för att det krävde som mycket tid av mig när hon var liten. För hon hjälper mig faktiskt med en hel som handlar om Hansa Bygg. Bara så ni vet det är det hon som gör många av uppdateringarna på vår Facebook-sida. Det gör hon väldigt bra. Jag behöver väl inte säga att jag är stolt över henne.

Siffror

För Hansa bygg har 2016 varit ett tufft år. Vi har åkt på några smällar. Något som jag berättat om här. Men det var väl Einstein som sa att den som aldrig har gjort ett misstag har aldrig prövat något nytt. Vi prövar nytt hela tiden. Och vi lär oss mycket. I år har det kostat en del. Vi kommer säkert att göra misstag igen, men vi kommer definitivt inte att göra om samma misstag.

I siffror pekar det åt rätt håll. Prognosen visar att vi kommer att omsätta 280 miljoner på koncernnivå under 2016. Året innan blev det 202 miljoner. Årets avkastning kommer att ligga runt fyra procent. Helt okej även om det hade varit bättre om det inte varit för det jag berörde tidigare.

Byggande

Vi har haft många projekt igång. De som sticker ut lite mer är förstås Kalmars nya landmärke Kajalen som är inflyttningsklart nästa sommar och förstås Kalmars nya brandstation, som snart är färdig att tas i bruk. Det blir stort!

Viktigt är också att vi fick uppdraget att bygga ny hälsocentral på Mejeriplan i Oskarshamn. Ett uppdrag värt runt 200 miljoner. Vi ligger i startgroparna för att sätta igång där.

Sålt av fastigheter

Under året har Hansa Bygg sålt av alla sina fastigheter. Vi har gjort det för att vi ska kunna vara med och bygga framtidens Kalmar. För vi ska förstås fortsätta att investera här. Vi vill och ska vara en viktig aktör när det handlar om att bygga ett bättre samhälle. För det krävs kapital. Under nästa år kommer vi bland annat att bygga ett nytt äldreboende och en förskola. De projekten kommer jag att berätta mer om här på hemsidan på andra sidan årsskiftet.

Grattis Glebe

På tal om samhällsbygge vill jag passa på att gratulera Glebe Bygg som i konkurrens med flera rikstäckande bolag får köpa och utveckla gamla brandstationen i Kalmar. Jag tycker att det känns mycket bra att det var ett lokalt företag som fick chansen att utveckla gamla brandstationen. När det kommer till viktiga samhällsbyggnadsprojekt tror jag att det är viktigt att de utförs av företag som verkar här. Som har hjärtat i Kalmar.

Sponsring

Under 2016 har vi köpte vi namnet Kalmar Grand Prix genom att gå in som huvudsponsor. Så numera heter loppet Hansa Bygg Kalmar Grand Prix. Som lokalt företag tycker vi att det är viktigt att stötta eldsjälar i Kalmars föreningar. Utan dem kan Kalmar inte växa.

Och så har vi stöttat välgörenhetsprojektet Team Rynkeby där motionscyklister cyklar till Paris för att dra in pengar till Cancerfonden. Otroligt angeläget tycker vi. Laget härifrån lyckades dra in 1,5 miljoner till Cancerfonden i år. Det är helt enormt.

Vi gjorde det också möjligt att lansera ett lopp för de yngsta cyklisterna. Kalmar Grand Prix Kids kom till som ett samarbete mellan Kalmar Grand Prix och Team Rynkeby Kalmar. Vi var med och sponsrade loppet och fixade grejor. Det känns väldigt bra eftersom vi tycker att det är viktigt att barn är aktiva. Att hela anmälningsavgiften går till Barncancerfonden gör förstås att det känns extra angeläget.

Under 2017 kommer vi att fortsätta stötta Team Rynkeby och förstås Kalmar Grand Prix. När det gäller Kalmar Grand Prix kommer det att ske en förnyelse nästa år. Det är grejer på gång, men mer kan jag inte säga just nu.

Snart 20-årsjubileum

Under 2017 kommer vi att planera inför Hansa Byggs 20-årsjubileum 2018. Detaljerna är långt ifrån klara, men jag vill att det blir ett firande som verkligen gör avtryck och märks på olika sätt.

Värdegrund

För vår del kommer mycket nästa år att ha fokus på värderingar. Jag tycker det behövs mer ärlighet i branschen. Jag tycker också det behövs ett bättre samarbetsklimat. Ensam åstadkommer man inte mycket, därför är det ett måste att alla aktörer i branschen samarbetar och har fokus på att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Tyvärr känns det som att alltför få är beredda att ta ansvar. Det duger inte om man vill vara med och bygga ett bättre samhälle. Det vill vi, och därför kommer vi att jobba hårt med vår värdegrund under 2017.

Ett stort tack

Sist, men absolut inte minst, vill jag tacka min personal som gjort ett fantastiskt jobb under året. Det är härligt att se hur alla ställer upp för varandra. Vi är ett gäng goa killar och tjejer på Hansa Bygg. Och vi har väldigt roligt tillsammans.

Till er, till alla kunder, samarbetspartners och alla andra önskar jag ett gott nytt år – och ett riktigt bra 2017!

/Mikael