Dags för byggstart i Västra Djurängen efter tio års väntan

Publicerad 2017-04-10

Efter tio års väntan är allt nu klart för byggstart i Västra Djurängen i Kalmar.
– Vi ligger i startgroparna för att sätta igång i månadsskiftet maj-juni. I den första etappen bygger vi åtta villor som kommer att vara klara nästa sommar, säger Hansa Byggs vd Mikael Åhlund.

Området ligger mitt emot Hansa City, på den östra sidan av motorvägen. Där har kommunen sedan länge uttryckt en önskan om att få till stånd bostadsbyggande. Redan 2007 höll man en markanvisningstävling. Hansa Bygg var ett av två vinnande företag. Läget nära motorvägen, samt komplicerade grundläggningsförhållanden har dock gjort att utredningstiden blivit lång. Nu är dock allt klart. Arbetet med områdets infrastruktur och avverkning av träd är i full gång och i maj är det klart för byggstart om allt fortsätter enligt plan.

Skyddade innergårdar

I en första etapp ska Hansa Bygg bygga åtta villor på 140 kvadratmeter som ska upplåtas med äganderätt. Det handlar om en form av atriumhus med skyddade innergårdar. Hus och carport bildar en L-form. Plank åt två håll kompletterar så att man får en helt skyddad gård.

– På så sätt får man en mycket privat gård som är skyddad från både buller, insyn och vind. Varje hus har tre sovrum och ett vardagsrum som samtliga får egna utgångar ut mot gården. På gården har man en generös uteplats och gräsytor. För mig känns det här som det perfekta boendet, säger arkitekt Mats Dahlström, som ritat husen.

Han berättar vidare att husen får fasader i puts, medan carportar, burspråk och andra byggnadsutskott kommer att kläs med träpanel.

Mur minimerar bullret

För att minimera bullret från E22 uppförs en fem meter hög mur av sten och bullerskyddande glas.
– Det här har ju tagit tid. Därför känns det särskilt roligt att vi äntligen får börja bygga. Det här kommer att bli ett väldigt fint projekt med attraktiva hus, säger Mikael Åhlund.

I en andra etapp planerar man ytterligare 16 likadana hus söder om de åtta som nu ska byggas.
– Om marknaden håller i sig hoppas vi kunna fortsätta med etapp två tämligen direkt efter att etapp ett är klar, säger Mikael Åhlund.