Ge en man en fisk…

Publicerad 2015-09-04

Det är tidig lördagsmorgon och jag sitter med en kopp kaffe och reflekterar över veckan. Bland annat besökte jag brandstationen och förskolan i Lindsdal. Det är så kul att träffa alla engagerade medarbetare och se hur de brinner för sitt yrke och tycker det är roligt. Har man roligt så gör man ett bra jobb. På kontoret skojas det friskt och alla verkar stormtrivas. Det stora samtalsämnet just nu är vår trevliga sociala kalkylkille Martin som har anmält sig till Ironman 2016 i Kalmar. Martin är redan speedad så vi på kontoret är överens om att han måste ta semester sista veckan. Så att vi andra har en chans att utföra våra jobb.

Det flyter på nu. Så har det inte alltid varit.

För några år sedan blåste det rejält kring Hansa Bygg och jag har nog aldrig känt mig så vilsen. Vi hade vuxit otroligt snabbt och till slut tappade vi kontrollen. Allt det vi hade jobbat upp tillsammans var på väg att gå över styr.

När sådant händer så är man väldigt ensam, åtminstone om man inte har någon styrelse eller mentor. Tyvärr var det så i mitt fall.

Av en ren tillfällighet så träffade jag Anders på gymmet. Vi hade småpratat lite med varandra genom åren men inte mer en så. Han såg att jag inte mådde bra och erbjöd mig att komma förbi på en kaffe någon dag.

Efter några samtal förstod jag att vi måste börja om från början, ta ett omtag, bygga vår värdegrund.  Anders förde mig samman med Jack, som driver SMAB, vars motto är ”Ge en man en fisk och han blir mätt för en dag. Lär honom att fiska och han blir mätt för hela livet”.

Vi började spåna och kom fram till att vi måste samla styrkan. Under ett par höstdagar samlades våra ledare på Halltorp och pratade om värderingar, fokusområden, vår vision etc. Resultatet blev att vi gemensamt tog fram vår egen Brandbook/vägvisare som vi idag jobbar efter.

Ni som går i tankarna på att starta eget, se till att ni har någon att snacka med som kan fungera som ett bollplank. Det är mycket värdefullt. 

Jag har mycket att tacka Anders och Jack för att allt blev mycket lättare.

”Tillsammans bygger vi ett bättre samhälle”

På återhörande / Mikael