Hållbara hyresrätter blir granne med gamla Fanerdun

Publicerad 2017-03-30

Nu sätter Hansa Bygg spaden i jorden för att bygga hyresrätter i Kvarteret Råstenen mellan det före detta Fanerdunområdet och Vimpeltorpet. Fullt utbyggt är det meningen att det ska bli 120 hyresrättslägenheter här.

– Det här projektet är både angeläget och spännande. Det behövs fler hyresrätter, men inte i nya trista miljonprogram. Det här är så långt ifrån det man kan komma. Vi bygger gediget och med bra kvalitet. Och vi bygger husen i tegel. Det känns särskilt bra. Jag är ju svag för tegel, säger Hansa Byggs vd Mikael Åhlund.

Yteffektiva lägenheter

Den första etapp av projektet som just har inletts omfattar ett fyravåningshus med 36 yteffektiva lägenheter. Flertalet är tvåor och 2,5-rummare på mellan 48 och 55 kvadratmeter. Hansa Bygg har förvärvat marken och bygger i egen regi. När projektet är inflyttat och klart är tanken att man ska sälja fastigheterna vidare.
– Det finns intressenter, men vi har ännu inte inlett några förhandlingar. Det är en senare fråga. Nu ligger fokus på byggprocessen, säger Mikael Åhlund.

Se skisser på planlösning

Tegel i dansk stil

Samtliga lägenheter får balkong eller uteplats. Och huset byggs alltså i tegel.
– Jag har hittat ett tegel med mörka och röda inslag i dansk stil. Det kommer att bli väldigt snyggt. Dessutom har ju tegel så många andra positiva egenskaper. Inte minst är det hållbart, underhållsfritt och har bra energivärden.
– Vi säger ju ofta att vi vill bygga ett bättre samhälle. Det här är ett projekt som visar att vi menar allvar med det, säger Mikael Åhlund.

Generösa ljusinsläpp

Arkitekt är Mats Dahlström. Han tycker att uppdraget varit spännande.
– Det kommer se väldigt bra ut med teglet mot grafitgrå fönster. Fönsterpartierna är också stora för att få rätt proportioner exteriört, men också för att ge generösa ljusinsläpp.
– För att minimera bullerpåverkan från norra vägen har vi valt att placera hälften av rummen i lägenheterna mot den skyddade, tysta, sidan. En annan spännande detalj är att vi grupperar lägenheterna tre och tre runt trapphusen. På så sätt kan vi inför projektets fortsättning vara flexibla när det gäller lägenhetsstorlekarna. Vi kan helt enkelt anpassa dem efter efterfrågan, säger Mats Dahlström.

Ytterligare tre hus planeras

I maj nästa år ska huset vara klart för inflyttning om allt löper på enligt plan. Efter det är planen att man ska fortsätta utbyggnaden av kvarteret med ytterligare tre fyravåningshus.
Tidplanen för den fortsatta utbyggnaden av kvarteret är dock inte fastställd.

– Det beror på hur det här tas emot. Först måste vi få lägenheterna uthyrda. Men vi kommer att bygga i så snabb takt som marknaden efterfrågar, säger Mikael Åhlund.