Hansa Bygg bygger förskola i Snurrom

Publicerad 2017-03-03

Hansa Bygg har fått ett kontrakt på att bygga en ny förskola i det nya bostadsområdet i Snurrom. Kalmar kommun blir hyresgäst och planen är att lokalerna ska vara klara att tas i bruk om ett drygt år.

Hansa Byggs vd Mikael Åhlund ser fram emot byggstarten.

– Vi vill vara med och bygga ett bättre samhälle. Därför är det särskilt kul att få den här typen av kontrakt. Vad kan vara viktigare än att skapa förutsättningar för barnen som växer upp i vår stad?

Förskolan byggs i kvarteret Enbäret – i samma område där det en gång planerades kinesiska niovåningshus. Förskolan får en yta på 800 kvadratmeter och den kommer att rymma fyra avdelningar med vardera 15 platser. Arkitekt är Mats Dahlström.

– Vi har utgått från något som heter Kalmarförskolan – ett koncept vi var med och tog fram för sju-åtta år sedan. Den modellen har vi sedan anpassat till den här speciella tomten, berättar Mats.

Gård på solsidan

Och tomten är verkligen ganska speciell.

– Den har en höjdskillnad på tre meter från ena änden till den andra. Det gör att det blir en tvåplanslösning. Två plan upp emot gatan och ett ned mot gården, säger Mats Dahlström.

Tomten är kilformad – som en solfjäder. De två flyglarna kommer att fungera som solfångare och bilda en härlig gård i sydvästläge. En gård som får ett väldigt skyddat läge. All varuförsörjning och anslutning till yttervärlden sker uppifrån gatan.

Nära naturen

Mats Dahlström är mycket nöjd med utformningen.

– Det här blir en väldigt bra miljö för barnen. Funktionella lokaler och en fin och solig gård. Dessutom ligger skogen alldeles intill, säger Mats Dahlström.