Himmel och helvete

Publicerad 2016-07-08

Himmel och helvete. Så kan man sammanfatta första halvåret 2016 för Hansa Bygg. För det har bjudit både på en riktigt dyrköpt läxa och ett genombrott som är är ett av de största och viktigaste i vår historia.

Sommaren är här. Semester för många – snart också för mig. Då är det dags att blicka tillbaka och summera.

I byggsektorn har det varit full fart. Det byggs ju överallt. Man ska ju inte klaga, men på nåt sätt kan jag tycka att det är lite för mycket. Det är för stora svängningar i branschen. Det hade nog varit bra om i synnerhet offentliga byggherrar kunde sprida ut byggandet lite mer över tid. Nu känns det som det bara finns två lägen – allt eller inget.

Själva har vi räknat på otroligt många jobb. Men under en lång period var vi tvåa på det mesta vi offererade. Sånt är lite tungt. Och det värsta är att det är svårt att göra något åt det. Man kan ju bara lägga ett bud som man anser är så fördelaktigt som möjligt för båda parter. Sen är det bara att vänta på besked.

En läxa som kostade

Ska man berätta om motgångar? Eller förtränga dem och försöka hålla fasaden fläckfri? Som med det mesta tror jag på att vara öppen. Motgångar drabbar alla. Så är det bara. Det viktiga är att våga erkänna när något gått fel, ompröva och verkligen försöka lära sig något av misstagen. Det är så man utvecklas. Det är så man vänder motgångar till framtida framgångar.

Därför känner jag att jag vill berätta om smällen vi åkte på i projektet Mjölnaren i våras.

Vi började bygga nya kontorslokaler åt länsstyrelsen i kvarteret Mjölnaren i mars 2015. Projektet var värt 44 miljoner kronor.

Tidsmässigt var det ett tight projekt och vi visste att det skulle bli svårt att få ihop det. Inflyttningsdatum var satt till 21 mars 2016.

Att flöt på fint fram till strax före påsk i år. Då hände något vi över huvudtaget inte hade räknat med. Ett måleribolag vi hade som underentreprenör gick i konkurs. Sen kom nästa smäll när det visade sig att de låg ordentligt efter med jobbet. De hade över 200 fönster kvar att renovera och måla. Det hade de inte nämnt ett ord om till oss.

Följden blev att slutbesiktningen avbröts. Och vi fick improvisera för begränsa förseningen så mycket som möjligt.

Räddare i nöden

Som väl var lyckades vi få andra måleriföretag att ställa upp. De gjorde en fantastisk insats och jobbade hela påskhelgen för att få ihop det. Ett stort tack till Sandå Måleri, Nybro Måleri, Hansons fönsterrenovering, Utmarkens fönsterrenovering, Målarboden Mörbylånga och Målarn’s folk som stannade kvar. Utan er hade det aldrig gått.

Slutbesiktningen blev nu två veckor sen. Det kostade oss 970.000 kronor i vite. Det kändes förstås väldigt surt. Nästan en miljon som vi kunde använt till att utveckla Hansa Bygg – ett företag som ger 85 personer mat på bordet varje dag. Och inte minst till att utveckla regionen.

Men det är som det är. Nu handlar det om att ställa de viktiga frågorna och lära något av den här smällen. Så att vi minskar risken att hamna i samma sits igen.

Nu har vi gjort läxan

Vad kunde vi ha gjort annorlunda? För det första kunde vi förstås haft bättre koll på den ekonomiska situationen hos vår underleverantör. När du köper en ny TV på avbetalning tar den som säljer per automatik en kreditupplysning. Men så funkar det av tradition inte i vår bransch. Man litar för det mesta på att såväl kunder som leverantörer sköter sina åtaganden. Kanske måste vi fundera på om vi ska bli mer försiktiga på den punkten.

Mer självklart är att vi måste ha bättre koll på hur underleverantörer sköter sina uppgifter framöver. Vi borde ha vetat exakt hur långt målerifirman hade kommit. Där har vi redan stramat upp våra rutiner.

Nya marknader

Men det finns positiva saker att berätta om också. Efter den tunga perioden vände det plötsligt. Strax före midsommar fick vi under en och samma vecka in jobb för sammanlagt 200 miljoner kronor.

Först fick vi uppdraget nyproducera 28 hyreslägenheter i kvarteret Skomakaren i Nybro åt Nybro Bostads AB.

Och sen det stora projektet i kvarteret Gripen i Oskarshamn. Där ska vi bygga hälsocentral, folktandvård och flerbostadshus åt Byggebo. Projektet är värt 160 miljoner kronor.

De här projekten är våra första utanför Kalmar-Öland. Vi har som mål att komma ut på en större marknad. Därför är det här ett genombrott. Det känns fantastiskt spännande. Inte minst för att vi nu får chans att samarbeta med andra aktörer på marknader som är nya för oss.

Till det positiva kontot kan man också lägga att vi fått köpa mark i Vimpeltorpet i Kalmar. Där ska vi bygga 131 hyreslägenheter i fyravåningshus. Antingen för att förvalta i egen regi eller sälja vidare. Bygglovet är klart. Mats Dahlström har ritat. Nu ska vi projektera hela hösten för att sätta spaden i jorden efter jul.

Fler svettiga uppförsbackar

Slutet gott allting gott. Nu önskar jag alla – anställda, kunder, samarbetspartners och andra – en trevlig sommar och skön semester!

Om det har varit både dalar och toppar under våren lär det bli likadant den kommande veckan. Då ska jag nämligen ned till Italien och cykla i Dolomiterna. Backarna där skojar man inte med. Det kommer att bli härligt men svettigt. Senare i sommar blir det en vecka till Italien. Då ska jag uppleva Amalfikusten tillsammans med min sambo Maria.

Dessemellan lär det bli några veckors jobb.

Något Ironman i Kalmar blir det däremot inte för min del i sommar. Min axelskada sätter stopp för det.

Jag siktar på nästa år istället. Och jag har redan anmält mig till Ironman Österrike 2017. Jag har ju ett personligt rekord därifrån att sänka.

Allt gott! /Mikael Åhlund