Några funderingar inför invigningen av brandstationen

Publicerad 2017-04-26

De sågar upp tillknycklade bilvrak för att trafikoffer ska kunna transporteras till sjukhus. De går in i brinnande, rökfyllda hus för att någon kan ha blivit kvar där inne. De ger sig ut på osäkra isar för att undsätta drunknande och de tar sig fram till nödställda i landsbygdsbor när vägarna snöat igen. De gör det för att någon måste. För vem skulle annars göra det?

Jag syftar förstås på brandmännen – och kvinnorna. De som är den enda räddningen när vi är som allra mest utsatta och sårbara. När vi behöver hjälp som allra mest. För mig är de ingenting annat än hjältar. Därför är jag extra stolt över att Hansa Bygg på ett konkret sätt har bidragit till att ge dem en bättre arbetsmiljö. Ge dem bättre förutsättningar att kunna fortsätta att utföra sitt viktiga arbete.

Vill göra skillnad

Vi har alltid sagt att vi är i byggbranschen för att vi vill bidra till ett bättre samhälle. Det vi lämnar efter oss när vi packat ihop våra verktyg ska ge människor bättre boende, högre livskvalitet och rätt förutsättningar att kunna utföra sina arbetsuppgifter – vare sig de handlar om att ge barn- och ungdomar kunskaper som förbereder dem för livet som vuxna, att ge äldre och sjuka rätt omvårdnad eller ge anställda i företag bra produktionslokaler. Vår affärsidé är helt enkelt att leverera samhällsnytta.

Kändes stort

Jag har svårt att tänka mig ett bättre exempel på konkret samhällsnytta än den som räddningstjänsten svarar för. Därför kändes det otroligt stort för mig, och jag kan nog säga för alla oss på Hansa Bygg, när vi 2015 fick uppdraget att bygga Kalmars nya brandstation. Ni som är pålästa vet att vi fick kriga en hel del för att ta hem uppdraget. För oss, och för mig personligen kostade det mycket kraft, men nu är bygget klart. Och jag ångrar inte en sekund att vi tog fajten mot ”de stora pojkarna” i branschen.

Ett bra bygge

Om några dagar är det dags för högtidlig invigning. Och när jag nu tittar på den nya brandstationen – resultatet av vårt arbete – är jag både stolt och nöjd. Det blev ett bra bygge – och äkta samhällsnytta. Jag är glad över att kunna lämna över det till hjältarna i räddningstjänsten. Slit det med hälsan. Jag är övertygad om att ni kommer att ha stor glädje och nytta av det. Och har ni det kommer det faktiskt också alla oss andra som bor i Kalmar till godo.

Mikael Åhlund