Nu summerar vi 2017 och blickar fram mot ett spännande jubileumsår

Publicerad 2017-12-22

2017 har varit året då vi definitivt har visat att vi kan. Att Hansa Bygg på 20 år förvandlats från en lokal byggfirma till ett modernt kompetent byggföretag redo att anta vilken utmaning som helst. Nu när året nästan är över tar jag chansen att blicka tillbaka. Men också se framåt mot året då Hansa Bygg fyller 20. Jag kan säga att det ser riktigt spännande ut. För vi har aldrig någonsin gått in i ett nytt år med så fulla orderböcker.

När jag tänker på 2017 är det såklart två projekt som sticker ut. Under året har både Kalmars nya brandstation och kommunens högsta bostadshus, Kajalen invigts. Två unika uppdrag. Två milstolpar i Hansa Byggs historia. För oss är det otroligt viktigt att vi har genomfört de här projekten och att vi gjort det så bra. Vi har visat att vi kan. Att vi har kompetensen.

Vid det här laget har vi byggt det mesta. Jag brukar säga att det enda vi inte kan skryta med på vårt CV är ett kärnkraftverk. Vi har helt enkelt vässat vår kompetens rejält de senaste åren och idag skulle jag säga att vi klarar vilket uppdrag som helst. Inte minst som vi just nu också är i slutfasen av en certifiering enligt EN 1090. Går allt som det ska kommer certifieringen att vara klar strax efter jul. Då kommer vi att ha papper på att vi kan utföra bärande konstruktioner i stål.

Bidrar till samhällsbygget

Men det har hänt mycket annat under året. Vi har haft fullt upp på många olika platser. I Oskarshamn är vi i full gång med att bygga en ny hälsocentral i kvarteret Gripen och i Emmaboda pågår bygget av lokaler för Landstingets olika mottagningar. Två projekt som vi är stolta över att få ansvaret för eftersom vi har ambitionen att bidra till att bygga ett bättre samhälle.

Det är också med den inställningen vi går in i olika sponsorsprojekt. För några månader sedan blev det klart att vi går in som huvudsponsor för cykeltävlingen Hansa Bygg Grand Prix i ytterligare tre år. Och vi är en av huvudsponsorerna för Team Rynkeby Kalmar, som gör ett fantastiskt jobb för att stödja arbetet mot barncancer. Läs mer om vår sponsring

Filip ska göra oss ännu bättre

Under året har vi också fått en ny medarbetare. Vi har anställt Filip Malmerot som arbetschef för vår entreprenadverksamhet. Jag ser det som ett sätt att stärka Hansa Bygg – att bli ett ännu bättre företag som jobbar ännu närmare våra kunder. Filips roll blir att vässa vår projektstyrning och effektivisera våra produktionsmetoder. Han har bara varit på plats i ett par veckor och håller på att jobba in sig. Men hittills känns det riktigt bra.

Planerar nästa 20 på Svalbard

För några veckor sedan hade vi vårt årliga julbord för alla på företaget. Det blev en kanonkväll. Speciellt efter att jag hade klarat av mitt jultal och kände att jag kunde slappna av lite. Jag vet inte hur andra fungerar, men jag spänner mig alltid lite när jag ska leverera på det sättet. Man vill ju att det man säger ska vara ärligt samtidigt som det ska kännas rätt för alla som lyssnar. Temat var ganska givet. Nästa år fyller Hansa Bygg 20 år. Tänk att den lilla firman jag startade 1998 blir myndig. När jag blickade tillbaka där inför alla anställda måste jag medge att jag blev ganska rörd. Jag kunde också överraska dem med beskedet vi tillsammans kommer att åka till Svalbard nästa höst. Där ska vi gemensamt dra upp riktlinjerna för hur vi ska jobba ännu bättre tillsammans de kommande 20 åren. Jag kan inte tänka mig en mer inspirerande plats att göra det på. Och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att manifestera vårt 20-årsjubileum.

Här hemma kommer det också att märkas att vi firar jubileum under året. Så håll ögonen öppna!

Fulla orderböcker

Särskilt roligt är det att allt ser så positivt ut inför vårt jubileumsår. För om 2017 har varit ett bra år ser 2018 ut att bli ännu bättre. Redan nu har vi en orderstock inne som medför att vi beräknas omsätta 335 miljoner under 2018. Så väl förspänt med jobb har vi inte haft inför något år tidigare. 2017 års omsättning kommer att landa på cirka 240 miljoner.

Det trodde nog inte mina lärare

För mig personligen är det en väldigt speciell känsla att ett av jobben blir att bygga den nya Djurängsskolan. Ett uppdrag värt 105 miljoner. Vi räknar med att sätta spaden i jorden i februari. Jag gick själv på Djurängsskolan när jag var 11-12 år. Tänk om någon då hade sagt att jag en gång skulle få ansvaret för att bygga en ny fin skola där. Det hade jag aldrig trott. Och jag tror det förvånar lärarna jag hade på den tiden också.

Vill utveckla Kalmar

Vi ska också fortsätta att bidra till samhällsbygget på andra sätt. Jag hoppas väldigt mycket på att vår ansökan om markreservation för området vid Stagneliusskolan går igenom så att vi kan börja bygga. Vi har arkitekter som ritar på en spännande lösning med bostäder vid Systraströmmen och  en restaurang som också kan fungera som skolmatsal. Det är ett projekt som vi tror mycket på. Det skulle vara att utveckla Kalmar.

Hoppas på vårdboendet

Jag hoppas också att planarbetet kommer till avslut så vi kan börja bygga vårdboendet i kvarteret Konvaljen vid Länssjukhuset. Det projektet ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

För egen del hoppas jag på att 2018 blir ett år med inte bara arbete utan också kvalitetstid med familjen och bra träning. Jag vill gärna göra lite bättre ifrån mig på Ironman Kalmar, men då krävs det bra förberedelser.

Till alla kunder och samarbetspartners, till alla våra anställda och till alla andra som läser detta önskar jag en riktigt God Jul och ett fantastiskt 2018! Hoppas vi ses då!

Mikael Åhlund

För övrigt…

…såg jag intervjun med Petter Stordalen i Min Sanning i SVT 2. Jag tycker att han är en väldigt intressant företagsledare och person. Inga jämförelser i övrigt, men jag håller med honom i väldigt mycket. Som till exempel det här med att man som företagsledare har ett ansvar att bidra till det samhälle företaget finns och verkar i, istället för att fly landet och bara tänka på sin egen vinning. Vi har alla ett ansvar både för samhället vi alla delar och för miljön.