Oljeväxten

Publicerad 2015-11-05

Kommer ni ihåg att det en gång i tiden låg en bensinmack vid Sandra/Folkets Park?

Nu är det ett minne blott, för här har Hansa Bygg tillsammans med HSB och Tengbom byggt ett bostadshus som rymmer 44 lägenheter i olika storlekar.

Nu är det dags för oss på Hansa Bygg att lämna ifrån oss Kv. Linblomman, eller som vi på Hansa Bygg säger Kv. Oljeväxten. I dagarna har vi haft slutbesiktning och jag kan bara säga att ni som på ett eller annat vis är och har varit inblandade ska känna Er riktigt stolta över vad ni har åstadkommit tillsammans. Jag lyfter på hatten och konstaterar att så här bygger vi framtidstro på Hansa Bygg.

Lite historik

För vår del så började detta arbete redan 2010 då jag var på kommunen och jagade mark att bygga på. Då berättade vår nuvarande stadsarkitekt Björn Strimfors att det skulle bli en markanvisningstävling på denna plats. Då var min första tanke att här ska man bygga ett höghus, som i sin tur skulle bli ett landmärke för Kalmar som stad. Men tyvärr tillät inte planen detta.

Vid denna tidpunkt hade vi skapat oss ett samarbete med HSB Sydost och tillsammans med Tengboms arkitekter beslutade vi oss för att lämna in ett tävlingsbidrag. Nu var det upp till bevis för Tengboms Arkitekteter med Linda Camara i spetsen att försöka skapa något alldeles speciellt av denna plats. Hur skall man bygga bort den tunga trafiken från Södravägen? Hur ska vi göra detta till ett attraktivt boende?

När sedan Tengboms arkitekter presenterade förslaget så hade de fångat upp allt vad gäller trafik, gestaltning m.m. så det är bara för mig att lyfta på hatten igen.

Nu kände vi att detta skulle kunna bli ett vinnande förslag, så vi satte igång med att göra ett presentationsmaterial som vi sedan lämnade in.

Våren 2011 så blir det klart att Hansa Bygg tillsammans med HSB och Tengboms arkitekter vunnit markanvisningstävlingen. Det blir pressrelease på plats med Johan Persson i spets, alla är glada och stolta, nu ska det byggas lägenheter.

Nu jobbas det för fullt för att få ett bygglov som följer planen samtidigt som det ska vara ekonomiskt för HSB att förvalta denna fastighet. Det blir mycket möten fram och tillbaka och tillslut så får man ett bygglov. Nu börjar fas 3, nu ska vi vara överens ekonomiskt med HSB –vad får detta kosta? Efter mycket om och men så hittar vi en lösning som passar oss alla.

Mars 2014 tas första spadtaget, äntligen skulle vi komma igång.

Nu är det snabba ryck, för nu ska vi börja projektera. Arkitekten är klar så nu måste vi handla  upp en som kan konstruera huset, en som gör markarbetena, samt en installationsgrupp som består av el, vvs och ventilation. Det blev Projektbyggarna som fick uppdraget att  konstruera huset, Kanonaden utförde markarbetena och Skanska Installation utförde el och venilation samt Imtech som utförde vvs, deras konsulter icke att förglömma.
Så ni kan tänka er att vårt konferensrum var smockfullt. Hur som helst, detta har varit ett kanongäng, alla har verkligen skött sitt uppdrag exemplariskt.

Huset är uppbyggt med en traditionell lösning, (plattbärlag med utfackningsväggar) det innebär följande:

  • Källaren består av betong samt så är alla bjälklag och bärande väggar och lägenhetsavskiljande väggar gjorda av betong.
  • För att bära av bjälklaget vid ytterväggarna så placerar man stålpelare där med ett cc-mått på ca 3m emellan.
  • När det gäller utfackningsväggarna (ytterväggarna) har vi valt att använda stålreglar istället för trä. Detta är för att säkerhetsställa att vi inte ska få något problem med fukten i framtiden.

Resultatet

Fem år senare står vi med facit i hand. Vilket hus det blev! Nu har alla tvivlare tystnat… Ännu en gång så ser vi att hårt arbete alltid lönar sig. Även om det tog fem år så blev det jäkligt bra. Egentligen tog det alldeles för lång tid i min smak, men ibland så måste även jag ha tålamod. Och med detta skrivet så vill jag tacka alla inblandade för ett kanonjobb.

I samband med inflyttningen så gav vi en inflyttningspresent till alla nya lägenhetsinnehavare i form av en gryta från Home-butiken i Kalmar. Vi hoppas ni svänger ihop många goda höstgrytor i den!

Vi önskar bostadsrättsföreningen Kv. Linblomman lycka till!


”Tillsammans bygger vi ett bättre samhälle”
På återhörande