Hansa Bygg Grand Prix – Kalmars stora cykelfest

Hansa Bygg Grand Prix är loppet som definitivt satt Kalmar på cykelkartan. Tävlingen har klasser för allt från den yppersta eliten till de minsta entusiasterna.

2106 gick Hansa Bygg in som huvudsponsor för tävlingen. Och 2017 skrev vi ett avtal om att förlänga det engagemanget i ytterligare tre år.

2017 var också första året som tävlingen genomfördes med så kallad UCI-status efter att den sanktionerats av Internationella Cykelförbundet. Detta som det tredje cykelloppet i Sverige, och plötsligt stod 100 proffs på startlinjen.

Nya lopp och MTB

2018 utvecklas tävlingen ytterligare. Under tävlingshelgen 3-5 augusti blir det tre nya lopp – bland annat ”Chase the pros” där amatörer har chansen att testa sina krafter på samma 18-milsbana som proffsen körde dagen innan. 

En rejäl satsning på mountainbike är en annan nyhet. Det blir dels ett mtb-lopp under tävlingshelgen, men man planerar också en minitour med flera deltävlingar under våren.

De minsta är också viktiga

Men man behöver inte vara ett rutinerat proffs för att delta i Hansa Bygg Grand Prix. Loppet för barn mellan sex och tolv år är precis lika viktigt. Titta bara på entusiasmen när de minsta cyklisterna står på startlinjen. Det känns också viktigt att berätta att hela anmälningsavgiften på 100 kronor i Hansa Bygg Grand Prix Kids går till Barncancerfonden.

Loppen

Hansa Bygg MTB.
Mountainbike-lopp – deltävlingar våren 2018

Hansa Bygg Grand Prix.
Stadslopp – 3 augusti 2018

Hansa Bygg Kids
lopp för barn 6-12 år – 3 augusti 2018

Hansa Bygg MTB
mountainbike-lopp – 3 augusti 2018

Hansa Bygg Grand Prix UCI
linjelopp över 20 mil för proffs – 4 augusti 2018

Hansa Bygg Grand Prix Open
linjelopp för motionärer. Fyra distanser: 30, 60, 130 och 180 km –  5 augusti 2018

Hansa Byggs åtagande

Huvudsponsor 2016 och 2017 – och efter nya förhandlingar också för tävlingarna 2018, 2019 och 2020.

Nyckelpersonerna

Jan Hammarkvist, tävlingsledare

Jan är eldsjälen som varit tävlingsledare för cyklingens Grand Prix i Kalmar ända sedan starten 2011. Allt eftersom tävlingen har vuxit har också Jans ansvar ökat. Idag drar han ett jättelass för att allt ska fungera under de tre tävlingsdagarna – och inte minst för att få alla bitar på plats under månader av planering och förberedelser.

Ulrika Melin, projektledare och marknadsansvarig

Det är Ulrika som svarar för projektledningen och alla marknadsaktiviteter. Hon lägger ned ett jättejobb och är inblandad i det mesta som händer kring Hansa Bygg Grand Prix. Till sin hjälp har hon flera duktiga kollegor på Alarmstreet.

Mattias Pettersson, biträdande projektledare

Mattias är en problemlösare som fixar det mesta. Han tar ett stort ansvar under planeringsarbetet, inte minst när det gäller att se till att få alla nödvändiga tillstånd på plats. Han är värd för UCI-delegationen, sköter kontakterna med deras technical advisor och ansvarar för att deras krav uppfylls. Mattias hanterar också anmälningarna till motionsloppen.

Här skulle vi kunna fylla på med ytterligare hundratals namn. För utan alla duktiga och hängivna funktionärer skulle Hansa Bygg Grand Prix inte kunnat bli verklighet. Entusiaster som ideellt bidrar med sin tid och sitt engagemang.

Skulle du vilja bli en av dem? Anmäl dig på https://kalmargrandprix.se/funktionar

Därför sponsrar vi

Redan 2006 bestämde sig Kalmar för att bli en cykelstad. Bra tycker vi. För att cykla är ju inte bara roligt – det finns mycket mer att vinna på att trampa istället för att välja motordrivna färdmedel. Bättre folkhälsa, mindre utsläpp av växthusgaser och bättre miljö är de mest uppenbara.

Vi kan inte komma på någon lokal aktivitet som har betytt mer för att öka intresset för cykling än Grand Prix-loppet i Kalmar. Det har på ett fantastiskt sätt bidragit till att öka intresset för cykling både som sport och motionsform. Därmed bidrar det också både till bättre hälsa och bättre miljö.

Dessutom skapar tävlingen ett intresse för Kalmar bland aktiva och cykelintresserade i hela Sverige, men också hos sponsrande företag och media. Tävlingsdagarna har utvecklats till ett fantastiskt publikevenemang som sätter Kalmar på kartan, bidrar till gästnätter och skatteintäkter – och därmed gör det möjligt för Kalmar att växa.

Till det kan man lägga att tävlingen är resultatet hängivna eldsjälars hårda arbete, och tusentals ideella arbetstimmar. Därför är detta precis den typ av aktivitet Hansa Bygg vill uppmuntra och stötta. 

Hansa Bygg Grand Prix hemsida hittar du på https://kalmargrandprix.se